Med önskan om att sprida ljus och värme i en svår tid

”Vi önskade varandra god jul och gott nytt år – och jag slogs av att vi lever i samma stad men samtidigt i helt olika världar.”

Denice Kanerva – Konsultchef | Primärvård | Nurse & Doc Partner

Denice Kanerva
Konsultchef

Maria Malmberg
Open your home and hearts for Ukraine

Den 24 februari 2022 eskalerade striderna i Ukraina och har sedan dess skapat stora hjälpbehov i konfliktens spår. För att stötta de människor som drabbas valde NGS att som julgåva skänka pengar till UNHCR, specifikt öronmärkta för att hjälpa flyktingar från Ukraina.

NGS anställda har sedan krigets utbrott gjort flera andra insatser, framför allt genom dotterbolaget Nurse & Doc Partner. Julen 2022 gjordes en större insamling av såväl kläder som nyinköpta varor och julklappar – med önskan om att sprida ljus, hopp och värme i en minst sagt annorlunda juletid.

Mer än ett år har gått och flera miljoner ukrainare har tvingats att lämna sina hem och sitt hemland för att söka skydd från kriget. Cirka 10 km från NGS kontor i Karlskrona ligger färjeterminalen Verkö där färjan från Polen anländer. En flyktväg som visat sig bli en av de vanligaste för ukrainska flyktingar att ta sig till Sverige.

Denice Kanerva är en av Nurse & Doc Partners medarbetare som varit drivande och engagerat sig för att hjälpa till, både som en aktiv part i Nurse & Doc Partners bidrag, såväl som privat.

– Min pappas fru är från Ukraina och hennes son bodde kvar i landet när striderna eskalerade, därför blev det naturligtvis extra påtagligt vilka förödande effekter det snabbt blev för befolkningen, berättar Denice.

Bland de första att organisera sig för att hjälpa

Genom en vän fick Denice kontakt med initiativet Open your home and heart for Ukraine, en grupp frivilliga som tillsammans med bland annat Svenska kyrkan, Equmeniakyrkan och Röda Korset, var bland de första att organisera sig för att välkomna de flyktingar som kom i land med Polenfärjan vid färjeterminalen på Verkö.

– Kyrkan och alla volontärer har jobbat hårt redan från start och jag är väldigt imponerad av deras ihärdiga engagemang. De var först på plats, långt innan kommunen agerade. De hjälpte till med allt ifrån att hitta boende som att vara behjälpliga i kontakten med myndigheter och liknande, förklarar Denice vidare.

Maria Malmberg är moderator i gruppen och som anställd i Svenska kyrkan är hon även involverad som organisatör i olika hjälpinsatser för att tillgodose flyktingarnas behov.

– Redan den första tiden då de ukrainska flyktingarna började anlända till Karlskrona kom hundratals människor vid varje ankomst. Många saknade mål med sin resa och behövde någonstans att landa, hjälp med att få tak över huvudet och mat. Till en början var vårt åtagande att närvarande möta människorna och fylla glappet som lätt kan uppstå mellan människa och myndighet. Vi mötte upp med varm dryck, något att äta, lite hygienartiklar och ett mänskligt möte, berättar Maria.

En extra julinsamling

Sedan kriget bröt ut har NGS gjort flera insatser för att försöka stötta och hjälpa ukrainska flyktingar. Vid jul, när det var kallt och efterfrågan var stor på bland annat varma kläder och mat till följd av kraftigt ökade priser, samlades de anställda på Nurse & Doc Partners kontor i Karlskrona. Medarbetarna hade samlat ihop varma ytterkläder och skor samt bättre begagnade leksaker och spel som de i en gemensam aktivitet hjälptes åt att slå in som julklappar. Även förnödenheter så som hygienartiklar, torrvaror och konserver, hade köpts in och lämnades tillsammans med julklapparna över till Mariagården.

Maria berättar att initiativet Open your heart är helt beroende av att privatpersoner och organisationer engagerar sig och bidrar.

– Engagemanget från samhället har varit enormt – så fantastiskt att se hur människor vill hjälpa. Alla gåvor som lämnats in från privatpersoner, företag och organisationer är oerhört viktiga för att kunna fortsätta arbetet framåt, dels för att kunna dela ut till de som behöver hjälp här i Sverige men också för att kunna skicka med lastbilar till Ukraina. Transporterna är kostsamma och ekonomiska medel är därför av stor betydelse, säger Maria.

Stort hjälpbehov där samhällets engagemang är ovärderligt

Maria berättar att initiativet Open your heart har utvecklats till ett fantastiskt samarbete mellan dem, Karlskrona kommun, flera andra kyrkor, hjälporganisationer, myndigheter och även färjebolaget. Mariagården blev snabbt en central plats för initiativet där man hade möjlighet att öppna upp och erbjuda en tillfällig plats för de som inte hade någonstans att ta vägen. Mariagården tog också emot diverse förnödenheter som sedan hanterades, sorterades och delades ut på terminalen.

– Vi upprättade ett schema med volontärer och personal som tillsammans bemannade färjeterminalen vid varje ankomst oavsett tid på dygnet.

Denice är en av de frivilliga som är med och hjälper till vid färjeterminalen.

– Även om det är jobbigt att stå på kajen mitt i natten och se de små barnen, rädda och trötta, stiga iland med bara sin mamma – så känns det ändå bra i hjärtat att vara där. Att kanske kunna göra det jobbiga lite, lite lättare för någon, berättar Denice.

Vid jul fick Denice kontakt med en ukrainsk mamma som hon gav familjens barnvagn och bebissaker till. De har fortfarande regelbunden kontakt där Denice försöker hjälpa till att svara på alltifrån var det är bäst att handla till olika frågor som kan komma upp i kontakt med myndigheter samt bidra med annan viktig samhällsinformation. Denice minns tydligt deras  möte.

– Vi önskade varandra god jul och gott nytt år, och jag slogs av att vi lever i samma stad men samtidigt i helt olika världar. Mina barn satt och öppnade julklappar i sitt trygga hem, med hela familjen samlad medan den ukrainska familjen satt i en vänlig kvinnas extrarum och saknade sin pappa som strider för sitt hemland.

Vill du veta mer om hur vi arbetar på Nurse & Doc Partner?