Starta eget företag

ECIT – gör det enkelt att arbeta som
underkonsult hos oss på Nurse & Doc Partner

Upptäck fördelarna med att arbeta som underkonsult hos oss. Tillsammans med vår partner ECIT, blir det lätt att starta och driva företag. Mia, från ECIT, hjälper oss att svara på några av de vanligaste frågorna som vi får från våra konsulter som funderar på att starta företag och arbeta som underkonsult hos oss.

Hur kan ECIT hjälpa mig som sjuksköterska/läkare med att starta och driva företag?

Vi hjälper gärna till med råd om vad som är den bästa företagsformen för dig, registrering hos myndigheter, eventuella kontakter med banken, budget och information samt hjälp med allt annat man behöver tänka på när man ska starta bolag.

Vilka är de främsta anledningarna till varför man väljer att starta eget bolag och att arbeta som underkonsult – i stället för att vara anställd?

Friheten att kontrollera sin egen arbetssituation och möjlighet att själv besluta om uttagen i bolaget. Du kan som exempel välja mellan att ta ut lön, sätta undan till pension, ta utdelning eller spara pengarna i bolaget för framtiden.

Finns det några nackdelar med att vara företagare? Passar det verkligen alla?

Alla kan absolut vara egen företagare, men du måste vara medveten ansvaret kring ekonomi och formalia. Det löser du lätt genom att ta hjälp av en seriös byrå som hjälper dig.

Vad händer om jag blir sjuk som egen företagare – vad har jag för skydd då? Vilka åtgärder behöver jag vidta och vad behöver jag tänka på?

Om du som egen företagare tar ut en regelbunden lön, så har du samma skydd som vid anställning. Viktiga åtgärder att tänka på är ha en försäkring och se till att trygga din egen pension.

Jag har bestämt mig för att starta eget bolag – och vill komma i gång! Vilka är de första viktiga stegen? Vad behöver jag göra själv och vad kan jag få hjälp med av er?

Det är enkelt och snabbt att starta bolag. Det du behöver göra själv är att bestämma dig för att starta själva bolaget och få uppdragen som du kan utföra. Vi är sedan behjälpliga i allt från registreringar och start av bolaget till löpande bokföring och löner.

Vad är bäst för mig som soloföretagare – enskild firma eller aktiebolag?

Väldigt förenklat är det något enklare och billigare att starta en enskild firma, men aktiebolaget ger betydligt fler möjligheter. Utöver detta finns en rad olika för och nackdelar med de båda företagsformerna och du som framtida företagare bör fundera på vad som passar just dig bäst. Här hjälper ECIT naturligtvis till som bollplank.

När är det extra fördelaktigt, ekonomiskt sett, att vara egen företagare i stället för att vara anställd?

Det är extra fördelaktigt att ha ett aktiebolag när du börjar betala statlig skatt dvs har en total årsinkomst brutto över 554 900 SEK (år 2022). Du kan då välja andra, mer skattemässigt fördelaktiga, alternativ än löneuttag.

Hur tar ni betalt? Löpande timarvode eller fast pris? Per månad? Eller bara då jag behöver hjälp?

Vi erbjuder och kundanpassar uppdraget beroende på ditt behov. Om du vill kan du exempelvis sköta bokföringen själv och endast ta hjälp vid kvalitetskontroll, bokslut, årsredovisning, deklaration och rådgivning.

Vill ni ha hjälp med helheten så erbjuder vi gärna ett fastpris, tryggt för er att i förväg veta vad det kostar. Om ni vill göra delar av redovisningen själv, så förespråkar vi löpande timarvode så avropar ni den hjälp ni behöver.

Kontakta mig

Mia Anttila
Redovisning – Lön

Skicka e-post
+46 709 98 58 42

 

Kontakta mig

Viktor Bäckström
Redovisning – Affärssystem

Skicka e-post
+46 735 36 82 73