”Jag får arbeta med något som jag tycker om och känner mig bra på, samtidigt som min arbetssituation gör det möjligt för mig att må psykiskt och fysiskt bra under tiden”

Möt Linn, en av våra fantastiska hjältar inom vården. För fem år sedan fick hon sin sjuksköterskelegitimation och för snart tre år sedan tog hon steget ut i bemanningsvärlden. Idag driver hon eget bolag och arbetar genom detta som underkonsult för Nurse Partner. 

Vad var det som gjorde att du valde att utbilda dig till sjuksköterska?

När jag gick i mellanstadiet fick skolan besök av ett gäng sjuksköterskor från ambulansen som lärde oss hjärt-lungräddning, att lägga tryckförband och andra saker som är bra att veta om olyckan skulle vara framme. Detta väckte mitt intresse för sjukvård. När jag senare även började sommarjobba inom vården upptäckte jag att jag både är bra på och tycker om att hjälpa andra människor.

När och varför tog du steget till att jobba som konsultsjuksköterska/bemanningssjuksköterska?

Det grundar sig nog i att jag är en ganska rastlös själ. Jag tycker om när saker och ting går snabbt och effektivt såväl organisatoriskt som när det kommer till min egen personliga utveckling. Efter att ha spenderat mina två första år som sjuksköterska som anställd på en sjukvårdsavdelning, samlat på mig en massa bra erfarenheter och växt in i min yrkesroll började det klia i fingrarna efter nya äventyr. Detta i kombination med att det vid tillfället inte fanns något som band mig till en specifik plats i Sverige gjorde att jag valde att ta steget ut i bemanningsvärlden.

Vad var det som gjorde att du valde att arbeta för Nurse Partner?

När jag tackade ja till mitt första konsultuppdrag som innefattade sex veckor på Visby lasarett var det för ett annat bemanningsföretag. Jag upplevde dock att de var svåra att få tag på under uppdragets gång, att de inte visade intresse för hur det fungerade för mig på arbetsplatsen och att de försökte utnyttja det faktum att jag var ny inom bemanningsbranschen för att pressa ner min lön och på så sätt själva tjäna mer pengar. Efter avslutat uppdrag valde jag därför att tacka för mig och testa något annat.

Att Nurse Partner blev mitt nästa val är en slump, det finns ju en hel uppsjö av bemanningsföretag, men att jag har valt att jobba kvar sedan dess är allt annat än en tillfällighet. Hos Nurse Partner har jag från dag ett blivit väl bemött och omhändertagen. Jag har fått svar på såväl frågor som jag själv har haft som frågor som jag inte ens har tänkt på. De har varit måna om att tillgodose mina önskemål vad gäller både arbetsinriktning och geografisk plats och jag har aldrig känt utnyttjad på något sätt. Konsultcheferna på NursePartner känns personliga och spelar med öppna kort.

Hur upplevde du övergången till konsult?

Den största omställningen har varit att sätta sig in i och hålla reda på allt vad gäller semesterersättning, pension, kollektivavtal, upphandlingar, reseersättning, o.s.v. som sker utan att du tänker på det om du är anställd. Därför har det varit extra viktigt för mig att verkligen känna att jag arbetar för ett företag och med personer som jag känner tillit till.

En annan stor skillnad som konsult är den korta introduktionen på varje ny arbetsplats. Ofta handlar det om att gå bredvid ett pass och sedan kastas direkt in i arbetet vilket kan kännas skrämmande, särskilt i början. Efter ett tag får man dock rutin även på detta och upptäcker att de flesta arbetsplatserna fungerar på ungefär samma sätt.

Vilka är de största fördelarna?

Den största fördelen med att jobba som konsult är känslan av frihet som det skapar både vad gäller tid och ekonomi. Förut upplevde jag att jag ofta behövde anpassa min fritid efter jobbet men nu är det istället jag som styr över när jag vill arbeta och inte. Det generösa arvodet har även skapat en ekonomisk trygghet som jag inte hade förut.

Att jobba som konsult erbjuder även en fantastisk möjlighet att se nya platser. För tillfället har jag ett uppdrag på min hemort som jag trivs väldigt bra med men om detta skulle förändras eller om suget efter äventyr skulle bli för stort är det ju bara att tacka ja till något uppdrag på annan ort och fara dit!

Vad värdesätter du mest hos en arbetsgivare?

Jag värdesätter att arbetsgivaren är personlig, flexibel och ser varje medarbetares värde.

Vad tycker du är det bästa med ditt arbete idag?

Det bästa med mitt arbete idag är att jag får arbeta med något som jag tycker om och känner mig bra på, samtidigt som min arbetssituation gör det möjligt för mig att må psykiskt och fysiskt bra under tiden.

LINN – SJUKSKÖTERSKA
Nurse Partner

Vill du också bli konsult hos oss?