Psykiatrika – för specialistläkare och sjuksköterskor inom psykiatrin

Petra Thor
Konsultchef

Psykiatrika ingår i Nurse & Doc Partner och är specialiserade på kvalificerad vårdpersonal inom psykiatrin. De riktar sig till offentliga såväl som till privata uppdragsgivare och har under åren både blivit ett välkänt varumärke och uppskattad aktör inom sin nisch. Petra Thor är konsultchef och ingår i Psykiatrikas dedikerade team och vi passade på att ställa några frågor till henne för att få veta mer om deras arbete.


Hej Petra! Vill ni börja med att berätta kort om Psykiatriskas erbjudande och vad ni tror har gjort er till en så uppskattad aktör inom er specialisering?

– Psykiatrika är ett av Nurse & Doc Partners affärsområden som även verkar under eget varumärke. Vi är specialiserade på att tillsätta kvalificerad vårdpersonal inom psykiatrin och har funnits sedan år 2000. Våra kunder vänder sig till oss när de behöver hjälp att stärka upp sin ordinarie bemanning eller när de är i behov av flexibla lösningar inom psykiatrins olika områden, berättar Petra.

På frågan vad som gjort Psykiatriska så uppskattad inom sin nisch tror Petra främst har att göra med att de genom åren byggt upp ett namn och ett förtroende hos såväl kunder som konsulter.

– Varför så många konsulter och vårdgivare valt att samarbeta med oss tror jag bland annat beror på att vi är ett seriöst bolag med goda vitsord och seniora, professionella och tillgängliga konsultchefer, säger Petra.

– Våra läkare och sjuksköterskor tror jag uppskattar att ha en erfaren konsultchef, som är kunnig och inläst på området. Tack vare våra många och bra avtal har vi dessutom möjlighet matcha dem mot de bästa uppdragen.

Inom vilka områden och till vilka roller bemannar Psykiatrika?

– Vi arbetar mot psykiatrins samtliga områden, så som vuxenpsykiatri, barn- och ungdomspsykiatri samt rättspsykiatri. Vi tillsätter roller till både öppenvården och till slutenvården. Vi har även avtal inom telepsykiatri, där psykiatriker och psykologer träffar patienten online för kvalificerad bedömning och behandling.

Kan man även arbeta som konsult hos er som ST-läkare?

– Absolut, vissa regioner tar emot ST-läkare även om majoriteten av våra uppdrag rör specialistläkare.

Var har ni uppdrag i Sverige? Har ni även uppdrag i Norge?

Petra berättar att det finns planer på att framöver kunna erbjuda konsultuppdrag i Norge men att de i dagläsget fokuserar på Sverige och har avtal som sträcker sig över hela landet.

– Vi bemannar till både privata vårdgivare och regioner i hela Sverige. Behovet är stort och just nu har vi många uppdrag i Västmanland, Sörmland, Värmland samt i norra Sverige.Vid de uppdrag som kräver att konsulten reser och bor borta är vi också behjälpliga med att boka boenden och resor om man så önskar.

Vad krävs för att arbeta som konsult inom psykiatrin?

Petra menar att det är samma formella krav som vid andra specialiseringar för läkare och sjuksköterskor, vilket bland annat innefattar svensk läkar- respektive sjuksköterskelegitimation. Dessutom krävs att konsulter har ca 2–3 års yrkeserfarenhet från kliniskt arbete.

– Andra personliga egenskaper som vi gärna ser är att man är lyhörd, flexibel, påläst samt trivs med nya kontakter och utmaningar.

Vad skulle du vilja säga är den vanligaste anledningen till att man vill arbeta som konsult inom psykiatrin?

– En önskan om bättre villkor i form av ett friare arbetsliv med större flexibilitet. Framför allt önskar ofta konsulten öka sitt inflytande och bestämma själv över hur mycket, när och var i landet man för tillfället vill arbeta.

Vad är det bästa med att arbeta som konsultchef med inriktning mot psykiatrin?

Petra berättar att hon trivs väldigt bra i rollen som konsultchef med sin specialistinriktning då det ger utrymme för att utveckla samarbeten över tid, något som hon uppskattar mycket.

– Jag brinner för att bygga hållbara relationer till mina konsulter och kunder. Det är otroligt roligt när man får ihop ett uppdrag med rätt konsult och kund och alla blir nöjda, vilket i många fall kan resultera till långvarigt samarbete.

– Det bästa med att arbeta som konsultchef är att få hjälpa till där behovet är stort och att tillsammans få bidra till en fungerande sjukvård.

Kan ni ge exempel på vad ni hjälper era konsulter med?

Petra berättar att som konsultchefer ansvarar de för det mesta som rör konsulten och uppdraget. Som främsta kontaktperson, är det via dem majoriteten av all koordination och kommunikation sker.

– I vår roll ansvarar vi för att ge bra service och att skapa långvariga relationer mellan oss, våra uppdragsgivare samt våra konsulter. Vi sköter även lönesamtal, anställningsavtal samt gör regelbundna avstämningar och uppföljningar kring exempelvis konsultens mål, förväntningar och tillgänglighet, förklarar Petra. Utöver det hjälper vi till med både stort och smått för att se till så att allt omkring flyter på smidigt för konsulten, så de kan fokusera på patienten och på sitt uppdrag.

Stort tack!

Vill du veta mer om hur vi arbetar på Nurse & Doc Partner?