”Vi träffar alla typer av medborgare, ofta mer utsatta – vilket är både spännande och berikande”

Träffa Anna och Lo, två av våra konsultsjuksköterskor som tillsammans med en kövärd bildar ett av Region Stockholms mobila vaccinationsteam. Med en buss som bas erbjuder de ett enkelt och tillgängligt sätt för medborgare runt om i Stockholm att vaccinera sig i områden där man sett ett behov av att stötta upp eller där vaccinationsnivån varit låg.

Hej Anna och Lo! Vill ni börja med att berätta om ert aktuella uppdrag? Vad ansvarar ni över och hur ser en vanlig dag på jobbet ut?

– På bussen är det bara jag och Anna som är medicinskt utbildade och tillsammans ansvarar vi för allt som har med förberedelser, omhändertagande, vaccination av patienter, dokumentation och annat som en vårdsituation kräver, berättar Lo.
– Dagarna ser rätt så lika ut men orterna och intensiteten varierar utefter behov och tid på året, fyller Anna i.

Innan Anna och Lo vaccinerar en patient, gör de alltid en medicinsk bedömning för att säkerställa att patienten av medicinska skäl inte bör avstå ifrån att vaccinera sig.
– De vi vaccinerar är förhållandevis friska och man ska inte ha några direkta allergier, förklarar Anna.

Lo berättar att det är väldigt roligt att möta alla patienter och ta del av den goda stämning som det oftast är. Alla är positivt inställda och tacksamma för att teamet finns så tillgängligt och okomplicerat.

– Vi träffar alla olika typer av medborgare, ofta mer utsatta, vilket är både spännande och berikande. Det förutsätter även ett gott samarbete mellan oss i bussen och att vi arbetar på ett likvärdigt sätt. Det är fritt då vi inte är instängda mellan fyra väggar på samma sätt som på andra verksamheter, det passar mig toppen! säger Anna.

Ungefär hur många vaccinerar ni per dag?

– Mellan november och januari kunde vi en intensiv dag vaccinera 150–180 personer. Efter det sjönk antalet markant. En lugnare dag nu under våren kan antalet besökare vara så lågt som 2–20 personer. Det tror jag dels beror på att kravet på vaccinationspass slopades, dels på att många hunnit bli fullvaccinerade, berättar Lo.

– Antalet vi vaccinerar beror främst på Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Trycket ökar exempelvis i samband med justering av dosintervall eller när det kommer en rekommendation om att påfyllnadsdoser skall tas, förklarar Anna.

Varför tror ni att de väljer de att komma till er i stället för sin vårdcentral?

– Anledningen till att man väljer att vaccinera sig hos oss tror jag främst är enkelheten och tillgängligheten. Drop-in möjliggör att komma in spontant när man promenerar förbi, säger Lo. På samma gång menar hon att det också är en del av utmaningen.

– Alla möten med patienter är obokade tider, så vi vet aldrig från dag till dag hur arbetspasset och arbetsbelastningen kommer att se ut, förklarar hon vidare.

Förutom ovissheten kring antal besök, vilka fler är utmaningarna med att arbeta på en buss kontra en vårdcentral? Vilka är fördelarna?

– Utmaningarna, och det roliga, är att vi är något mer “utsatta”. Vi har färre resurser i och med att vi arbetar på en mobil enhet. På en vårdcentral blir det mer fyrkantigt, då besöken oftast är bokade på förhand, det finns akutrum och det finns fler professioner på plats, berättar Anna och tillägger,

– Vi behöver i större utsträckning ta egna evidensbaserade beslut. Som distriktssköterska får jag utrymme att använda hela min kompetens med egen ordinationsrätt och dylikt.

Lo, vill du berätta vad det var som gjorde att du valde att bli sjuksköterska och vad det var som gjorde att du började arbeta som bemanningssjuksköterska?

– Anledningen till att jag valde att bli sjuksköterska är för att jag är intresserad av medicin, omvårdnad och att ha ett holistiskt människoperspektiv. Jag älskar att arbeta med människor och att känna att jag gör skillnad.

Lo berättar vidare att hon började arbeta som konsultsjuksköterska för ett annat konsultbolag direkt efter avslutade studier. Det berodde främst på att hon tyckte om att få chansen att prova på olika uppdrag och att inte vara bunden för länge till ett ställe.
– Det är lärorikt och jag uppskattar flexibiliteten det innebär.

Och Anna. Vad det var som gjorde att du valde att bli sjuksköterska och vad det var som gjorde att du började arbeta som bemanningssjuksköterska?

– Jag har alltid intresserat mig för kroppen. Redan som fyraåring läste jag hellre Bonniers läkarbok än Pippi, berättar Anna med ett leende.

Anna växlade över till bemanning ca 1,5 år efter examen. Hon berättar att som person gillar hon variation, lär sig snabbt och vill också fortsätta att utvecklas i snabb takt.

– Efter 1,5 år hade jag fått en otroligt bra grund och kände mig mogen för nästa steg. Jag fortsatte att arbeta inom ungefär samma områden som jag tidigare gjort när jag var anställd på regionen, vilket gjorde steget något lindrigare. Jag var därför väl bekant med patientgrupperna och kunde sedan successivt bygga på min kompetens genom specialistutbildning till DSK samt subspecialist inom diabetes.

Främsta anledningen till att började arbeta som konsultsjuksköterska var att Anna själv ville bestämma när, var, hur hon skulle arbeta.
– Det bästa med att arbeta som bemanningssjuksköterska är att jag får frihet och möjlighet att välja själv.

Vad var det som gjorde att ni valde att arbeta för Nurse Partner?

– Nurse Partner är ett väletablerat företag och jag hade hört gott om Nurse Partner från tidigare kollegor och de har även bra omdömen på nätet. Jag fick också direkt bra kontakt med min konsultchef och ett fint bemötande, svarar Lo.

Andra anledningar som Lo nämner, är att hon valde Nurse Partner på grund av bland annat kollektivavtal, bra lönesättning och intressanta uppdrag. Anna håller med.
– Nurse Partner är ett väletablerat och tryggt företag. De har kollektivavtal och pensionsavsättning och jag ser dem som en långsiktig och trygg uppdragsgivare, säger Anna och fortsätter,

– Som person gillar jag trygghet och ser inte mig själv som den ”klassiska” bemanningssjuksköterskan som hoppar runt mellan uppdrag. Jag föredrar lite längre uppdrag framför att variera mig alltför frekvent. På Nurse Partner får jag möjlighet att välja själv och det ena behöver inte utesluta det andra.

Avslutningsvis, en av fördelarna med att arbeta som bemanningssköterska är extra flexibilitet och frihet. Så vad gör ni när ni inte arbetar? Vad gillar ni att göra på er fritid?

– På min fritid tycker jag om att laga mat och umgås med familj och vänner. Jag gillar också att promenera, mest på Södermalm där jag bor. Innan pandemin reste jag även en hel del, något som jag planerar att uppta igen, berättar Lo.

–  Jag gillar att aktivera mig både fysiskt och mentalt, jag förkovrar mig gärna i saker som intresserar mig, allt från medicin till vilka som är säsongens mest trendiga sneakers, säger Anna.

Stort tack Anna och Lo för ni tog er tid att svara på våra frågor och för ert fina arbete ute på fältet. Varmt lycka till i både ert nuvarande och kommande uppdrag!